BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Zagovarati za ljudska prava osoba sa invaliditetom

 BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Zagovarati za ljudska prava osoba sa invaliditetom

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt BiH u utorak 31. maja u brčanskom Domu Islahijeta održan je radni sastanak sa predstavnicima medija na kojem su predstavljeni rezultati i plan daljnjih aktivnosti u okviru projekta zagovaranja za ljudska prava koji BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH realizira uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima koordinatorice projekta Enide Murselović BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH je, uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hecegovini, u februaru ove godine započeo projekat pod nazivom Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje.

Glavni ciljevi projekta su unaprjeđenje položaja osoba sa invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu.

– Prva aktivnost u sklopu projekta bilo je obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika uz sjećanje na Bekima Sejranovića i prezentaciju Pristup informacijama kao jedan od važnih preduslova za uključivanje slijepih osoba u život zajednice. Trenutno je u izradi online platforma Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje, a u ovoj fazi realizacije nam je potrebna i pomoć medija jer planiramo pokrenuti intenzivnu kampanju koja će osigurati vidljivost programa i naših projektnih aktivnosti  izjavila je Murselović.

Ona je naglasila da bi za uspješnu realizaciju ove ideje bilo važno uspostaviti Memorandum o razumijevanju i saradnji sa medijskim kućama, portalima i novinskim agencijama, uz čiju bi se podršku osigurali održivost projekta i rad Centra za istraživanje, kreiranje politika i zagovaranje. Murselović je kazala da će nacrt Memoranduma o razumijevanju i saradnji  u narednim danima biti ponuđen medijima na uvid i eventualno potpisivanje.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.