Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“: 120 godina „za sreću doma i naroda“

 Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“: 120 godina „za sreću doma i naroda“

Na današnji dan, prije punih 120 godina, 20. 2. 1903., osnovana je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, temeljna je i najstarija organizacija kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica i svjetska kulturna zajednica bošnjačkog naroda. Izvorno je osnovana pod imenom društva „Gajret“, svog prvog pravnog prethodnika i preteče, dok joj je drugi pravni prethodnik i preteča društvo „Narodna uzdanica“, osnovano 17. 10. 1924. godine. Ova dva društva, kao i više drugih oblika kulturno-prosvjetnog organiziranja Bošnjaka ovog vremena, ujedinit će se u Kulturno društvo Muslimana „Preporod“, osnovano kao takvo 13. 9. 1945. godine. Ovo društvo pravno i institucionalno predstavljat će sljednika i nasljednika ranijih društava „Gajret“ i „Narodna uzdanica“ i postojat će do 10. 11. 1949. godine, kad su tadašnje vlasti praktično zabranile njegov rad, koji je obnovljen tek 5. 10. 1990. godine, nakon demokratskih promjena u Bosni i Hercegovini.

Dan osnivanja društva „Gajret“ smatra se danom kojim stvarno započinje institucionalno bavljenje kulturom i identitetom Bošnjaka u novijoj povijesti bošnjačkog naroda, a danas se obilježava kao Dan Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Ovim povodima danas, na 120. godišnjicu osnivanja društva „Gajret“, odnosno Bošnjačke zajednice kulture „Preporod, pod visokim pokroviteljstvom NJ. E. dr. Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u sarajevskoj Vijećnici s početkom u 19 sati bit će održana jubilarna akademija i koncert. Na koncertu će, između ostalog, biti premijerno izvedena i izvorna himna društva „Gajret“, sad kao Svečana pjesma Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u kompoziciji Ammara Jažića, a nastupit će sopranistica prof. Lejla Jusić, solista Narodnog pozorišta u Sarajevu tenor Amir Saračević, pijanistica Darija Kadrić, violinistica Jasmina Kasumović, gitarist Elvir Solak te Mješoviti hor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Brčkom pod rukovodstvom maestra Fikreta Piskavice i prateći kamerni ansambl.

Centralna jubilarna akademija i koncert povodom 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ održat će se 28. 9. 2023. godine u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz svjetsku premijeru simfonijske svite Storia bosniaca kompozitora Ammara Jažića u izvedbi Sarajevske filharmonije i hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

U nastavku donosimo kratku brošuru iz historije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i njenih pravnih prethodnika i preteča – društava „Gajret“ i „Narodna uzdanica“.

Iz-historije-BZK-Preporod-opt

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.