Bertrand Russell: Poruka budućim generacijama

 Bertrand Russell: Poruka budućim generacijama

Bertrand Russell, poznati britanski filozof i društveni kritičar, 1959. godine, gostujući na BBC-u u emisiji Face-to-Face upitan je šta bi o životu i stvarima koje je naučio želio poručiti generacijama koje će živjeti za hiljadu godina. Tada je kazao:

„Želio bih reći dvije stvari, jednu intelektualnu i jednu moralnu:

Intelektualna stvar koju bih im želio reći je ovo: Kada proučavate bilo koju materiju ili razmatrate bilo koju filozofiju, pitajte se samo šta su činjenice, a šta je istina koju te činjenice potvrđuju. Nikada nemojte dopustiti da vas omete niti ono u šta želite vjerovati, niti ono za šta mislite da bi imalo blagotvorne učinke po društvo ako bi se u tu stvar vjerovalo, već gledajte samo i isključivo ono što su činjenice. To je intelektualna stvar koju bih želio reći.

Moralna stvar koju bih im želio reći vrlo je jednostavna: ljubav je mudra, mržnja je glupa. U ovom svijetu, koji je sve čvršće povezan, moramo naučiti tolerirati jedni druge. Moramo naučiti podnijeti činjenicu da neki ljudi govore stvari koje nam se ne sviđaju. Samo tako možemo živjeti zajedno, a ako želimo živjeti zajedno, a ne umirati zajedno, moramo se naučiti jednoj vrsti dobročinstva i tolerancije koji su apsolutno vitalni za nastavak ljudskog života na ovoj planeti.“

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.