Berberova “Srebrenica” je pijetet žrtvi i svjedočanstvo

 Berberova “Srebrenica” je pijetet žrtvi i svjedočanstvo

Monografska izložba “Srebrenica” Mersada Berbera večeras je zabilježila svjetsko premijerno prikazivanje u Umjetničkoj galeriji BiH, gdje će do 25. novembra biti izloženo više od 40 slika koje predstavljaju priče o genocidu.

Ideja za organizaciju izložbe potekla je od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Prisutnima je istakao da je ovo velika izložba, možda, i najznačajnija koju je Berber ostavio iza sebe i na kojoj je radio do kraja života.

– Njegova poruka je jasna – ovom izložbom Mersad Berber, poput Bašeskije, ostavlja iza sebe hroniku o vremenu u kojem su bh. slikari dijelili sudbinu i patnju Bosne i Hercegovine, prečesto otrgnuti od svoje matice, od naroda i zemlje koja je za njih bila jedina domovina. Ali i jasnu poruku da zlo bude zaustavljeno, da boli i nedaće prestanu u našoj Bosni. Bilo ih je dovoljno u stoljeću koje je iza nas – da više nikada slobodu i ognjišta ne branimo golim životima – da se više nikome i nikada ne ponovi Srebrenica. U to ime otvaram večerašnju izložbu – rekao je Džaferović.

Izraze zahvalnosti uputio mu je Berberov sin Ensar govoreći da je Mersad želio da svjetsku premijeru ove izložbe ima u Sarajevu i da se genocid njegova naroda u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti.

– Umjetnik je patnju na svoj način prikazao kroz ovaj ciklus koji će vječno ostati i svjedočiti. Kroz Berberovu “Srebrenicu” prikazana je i Bosna kroz svu svoju slojevitost, civilizaciju, duhovnost i što je bio cilj – uništenje. Slikarova “Srebrenica” je pijetet žrtvi uz zahvalnost svima onima znanim i neznanim, koji su radili na pronalaženju i identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je kapitalno djelo koje će vječito živjeti kao njezin tvorac, koji je kroz njega dao trajno svjedočanstvo da se zlo ne ponovi i nikada ne zaboravi – poručio je Ensar Berber.

Zamjenica direktora Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić izrazila je nadu da će svi zainteresovani moći vidjeti izložbu do 25. novembra do kada će biti otvorena.

Na ovaj način Umjetnička galerija se pridružila obilježavanju 25 godišnjice genocida u Srebrenici.

(FENA)

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.