Begović za Hayat o IZAZOVU #MOJSEVDAH

Generalni projekt-menadžer BZK "Preporod" i glavni urednik online magazina "Biserje" Filip Mursel Begović je za televiziju "Hayat" komentirao IZAZOV #MOJSEVDAH. "Smatramo da je u ovom trenutku, kada govorimo o očuvanju mentalnog zdravlja naših ljudi, pjevanje o ljubavi, odnosno uzimanje ljubavi na jezike i srca naša umjesto panike i očaja, dobar put da se održimo kao kolektiv", poručuje Begović.
 Begović za Hayat o IZAZOVU #MOJSEVDAH

IZAZOV #MOJSEVDAH je poticaj građanima Bosne i Hercegovine, ali i našoj dijaspori širom svijeta, da pjesmom navladaju krizu u kojoj su se našli.
Sevdalinka predstavlja jedinstveni muzičko-poetski izraz u Bosni i Hercegovini, ali i na čitavom južnoslavenskom prostoru. U brojnim slučajevima sevdalinka se jednostavno naziva sevdahom iako ovo označava duhovnu atmosferu koju sevdalinka proizvodi. Sama bosanska riječ sevdalinka potiče od turske riječi “sevda”, što znači “ljubav”, a upravo je romantično sagledavanje ljubavi njena osnovna stihotvorna preokupacija.

Skloni smo povjerovati da je čovjek stvoren iz ljubavi te prema njoj gaji svoje najintimnije povjerenje. Slušajući i pjevajući sevdah nalazimo se u odnosu dijeljenja ljubavi prema svojoj okolini koja može biti žena, muškarac, rodno mjesto, domovina ili jednostavno svaki slušatelj srodne profinjene emotivne građe iz koje izvire sama sevdalinka.

Stoga, mi u BZK „Preporod“ i magazinu „Biserje“ smatramo da je u ovom trenutku, kada govorimo o očuvanju mentalnog zdravlja naših ljudi, pjevanje o ljubavi, odnosno uzimanje ljubavi na jezike i srca naša umjesto panike i očaja, dobar put da se održimo kao kolektiv. E, sad, ponor beznađa i ljubavnog očajanja te osjećanje bezizlaznosti, uslijed neostvarene ili neuzvraćene ljubavi, vjerolomstva i iznevjerenog očekivanja također su osjećanja koja možemo podijeliti slušajući sevdalinku, ali mi ovdje govorimo o pjesmi kao ventilatoru, katalizatoru i ispušnom ventilu.

Nadalje, nismo slučajno poziv #MOJSEVDAH usmjerili prema svim građanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Svima treba biti jasno da se sevdalinka prvenstveno označuje kao gradska narodna pjesma Bošnjaka, te da glazbeni izraz i tekstovni sadržaj pretežno je islamsko-orijentalni te se ova pjesma prepoznaje kao odraz bošnjačke životne sredine i kulture, no, sevdalinka se, baš kao i svaka ljubav, raširila i van bošnjačke nacionalne sredine, na bosanskohercegovački i cijeli južnoslavenski prostor.

Stoga, njenu svrhu ljubavnog vapaja i ljubavnog dijeljenja nama ne pada na pamet ograničavati. I zato #MOJSEVDAH je otvoren kao poziv svim građanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Izvor: Hayat

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.