ARTsee aplikacija: Umjetnost je sada mnogo dostupnija

 ARTsee aplikacija: Umjetnost je sada mnogo dostupnija
ARTsee je aplikacija koju je razvila Aida Šarac iz Umjetničke galerije BiH, a namijenjena je kao alat ka povećanju inkluzivne prakse u muzejima.

Prije otprilike godinu, u martu 2020, Umjetnička galerija BiH najavila je sjajan projekat. Naime, uz pomoć Goethe Instituta, razvijena je aplikacija ARTsee koja je trebala pomoći djeci sa razvojnim teškoćama da uživaju u umjetničkim djelima. Ali, odmah po najavi, proglašena je pandemija i cijeli projekat je upao u probleme. U planu je bilo prototestiranje unutar galerije, ali zbog zatvaranja objekata sve je stalo.

– Kako zbog pandemije nismo bili u mogućnosti nastaviti period prototestiranja i ponuditi je javnosti na korištenje u muzeju, za ovogodišnju Međunarodnu noć muzeja, prilagodili smo ARTsee za kućnu upotrebu, glasilo je tadašnje saopštenje.

Razvoj vještina

Ali, to i nije bilo toliko loše. Kroz proteklih 12 mjeseci aplikacija i jeste testirana u kućnom okruženju, a kako evo pandemija nije otišla nigdje, idejno rješenje je pušteno u slobodno korištenje kroz download aplikacije na mobilne uređaje. Kućna upotreba će tako biti i nastavljena, a roditeljima će biti pružena prilika da uz pomoć aplikacije uživaju u umjetničkim djelima sa svojom djecom.

– Uz podršku granta Goethe Instituta i Transfera za mlade federalnog Ministarstva kulture i sporta BiH, razvili smo kućnu verziju koja ovoj senzibilnoj grupi treba pružiti online obrazovne sadržaje. Roditelj/staratelj korisnika aplikacije uz postavljanje pitanja o sadržajima, povezivanjem zvuka i animacije i zajedničkog čitanja teksta može raditi na razvoju kognitivnih i komunikacijskih vještina kod djeteta, ističe idejna kreatorka aplikacije, te muzejska edukatorica Umjetničke galerije BiH Aida Šarac.

Sve je krenulo nakon što je Internacionalni komitet muzeja (ICOM) za prošlu godinu muzejima preporučio temu inkluzije. To je zaintrigiralo edukatoricu iz Umjetničke galerije, te je pristupila osmišljavanju i izradi aplikacije. Ovo nije ništa novo za nju, jer u svojoj matičnoj kući već godinama njeguje inkluzivne metode rada kroz program Plavi artizam, što je, ustvari, bio i njen magistarski rad.

 

Izvor: Oslobođenje

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.