Ambasada Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini prisjetila se Safvet-bega Bašagića: „Bio je jedan od najvećih umova književnosti“

 Ambasada Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini prisjetila se Safvet-bega Bašagića: „Bio je jedan od najvećih umova književnosti“

Za razliku od pojedinih bosanskohercegovačkih institucija, Ambasada Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini prisjetila se Safvet-bega Bašagića na 152. godišnjicu njegovog rođenja.

Safvet-beg Bašagić bio je bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik, dramski pisac, književni historičar i kritičar, historičar, političar i javni djelatnik i jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik današnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

– Danas se sjećamo dr. Safvet-bega Bašagića, jednog od najvećih umova književnosti rođenog prije 152 godine. Sa Bašagićem, Republika Slovačka ima posebnu vezu kroz svoju izuzetnu kolekciju originalnih islamskih rukopisa i knjiga, pohranjenih u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi – napisano je na Twitter profilu Ambasade Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini.

Godine 2020. BZK „Preporod“, uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, otkupio je rodnu kuću Safvet-bega Bašagića u Nevesinju, čiju će obnovu pomoći upravo Ambasada Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini.

BZK „Preporod“ zahvaljuje se za podršku Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica pri otkupu te Ambasadi Republike Slovačke u Sarajevu i Slovak Aid za podršku pri obnovi krova rodne će Safvet-bega Bašagića u Nevesinju!

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.