484. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

 484. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Najstarija odgojno-obrazovna škola u Bosni i Hercegovini Gazi Husrev-begova medresa (GHB) u Sarajevu danas obilježava 484. godišnjicu postojanja i rada. Gazi Husrev-beg je davne 1537. godine utemeljio medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju BiH.

 

 

Na važnost jubileja kojem se mogu pohvaliti samo rijetke obrazovne ustanove u svijetu ukazao je dr.hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije, kazavši da “historičari, analitičari i teolozi često ističu da je GHB medresa u svijesti velikog broja Bošnjaka muslimana bitnija od bilo koje škole i fakulteta na prostorima Bosne i Hercegovine, pa i šire”.

– Gazi Husrev-begova medresa obilježava 484. godinu postojanja i kontinuiranog rada. Dan Gazi Husrev-begove medrese se obilježava 8. januara, jer je tog dana 1537. godine mudri Gazi Husrev-beg utemeljio Medresu kao “stjecište dobrih i dom savršenih ljudi”. Ona danas djeluje kao jedinstvena škola s muškim odjeljenjima u zgradi Đulagin dvor, preko puta Begove džamije, i ženskim odjeljenjima u ulici Hamdije Kreševljakovića 58. Medresu ove školske godine pohađa 483 učenika i učenice, od čega 199 učenika i 284 učenice. Gazi Husrev-begova medresa ima status javne ustanove i registrovana je u Registru srednjih škola Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo (KS) – kazao je hfz.Malkić.

Podcrtao je da je Gazi Husrev-begova medresa uvijek težila unapređenju kvaliteta nastavnog procesa, imala i ima dobre i kvalitetne profesore i profesorice.

– Posebno smo ponosni na uspješne učenike i učenice. Valjda neće zvučati neskromno, ali zaista bi nam trebalo puno prostora ako bi redali sve njihove uspjehe. Osim rezultata koje učenici ostvaruju kroz sekcije kao što su sekcija hifza Kurʼana, sekcija lista “Zemzem”, horska sekcija, literarno-recitatorska sekcija, dramska, kaligrafska, jezičke sekcije, sportske sekcije, debatni klub, radioemisija “Moja medresa”, itd., posebne rezultate učenici i učenice su ostvarili osvojivši brojna prva mjesta na takmičenjima u tilavetu i hifzu Kurʼana na državnim i evropskim takmičenjima – dodaje direktor Malkić.

S ponosom izdvajam da su hafizi, učenici GHB medrese dvije godine osvajali 1. mjesto na Internacionalnom takmičenju u Mekki. Više puta učenici ove škole su bili prvaci na regionalnim i državnim debatnim takmičenjima, te su predstavljali našu domovinu na Svjetskom debatnom takmičenju.

– Osvojili su i više prvih mjesta osvojili na konkursima za najbolji literarni rad, na takmičenjima iz historije/povijesti islama za učenike srednjoškolskih ustanova Rijaseta, na kantonalnim takmičenjima iz bosanskog jezika i na takmičenjima iz bosanskog, arapskog i engleskog jezika koje organizira Uprava za obrazovanje Rijaseta. Brojni su uspjesi i sportskih sekcija, a veliki broj medalja učenici su donijeli sa takmičenja u atletici i borilačkim vještinama. Ovi uspjesi i nagrade, ali i brojni drugi koje ovom prilikom nismo spomenuli, pokazatelji su kvaliteta učenika i učenica ove škole – kaže hafiz Malkić.

Osnovna misija ove ustanove, kao sjedišta i rasadišta islama, kroz višestoljetno postojanje bila je da obrazuje i odgaja ljude, s obzirom da je riječ o školi internatskog tipa.

– Iza nas je godina u kojoj smo morali život i rad u Medresi prilagoditi uslovima pandemije korona virusa. Kao i sve odgojno-obrazovne ustanove, prilagodili smo svoje nastavne i vannastavne aktivnosti odlukama, instrukcijama i preporukama nadležnih organa. U drugom polugodištu prošle školske godine pola nastave realizirano je u učionicama, a ostatak putem online platforme. Nedolazak učenika u školu, izostanak kontakta profesora i odgajatelja s učenicima izaziva kod nas zabrinutost da će se to odraziti na cjelokupan proces odgoja i sazrijevanja naših učenika i učenica. Mi smo realizirali planirane, redovne aktivnosti shodno situaciji i mogućnostima. Ovom prilikom želim pohvaliti sve nastavnike i učenike, ali i roditelje, koji su se istinski trudili da se ne prekine i ne ugrozi nastavni proces, odnosno, da novonastalu situaciju što lakše prebrodimo. Od 1. septembra, učenici i učenice Medrese, nastavu su pohađali kombinirano fizičkim prisustvom i putem online platforme. Međutim, zbog značajnog povećanja broja inficiranih korona virusom u Kantonu Sarajevo, od petka, 23. oktobra u svim srednjim školama KS realizira se isključivo online nastava i tako je i u Medresi privedeno kraju prvo polugodište – naveo je Malkić.

Dan škole ranijih godina obilježava se Svečanom akademijom koja će biti održana sutra za manji broj zvanica, u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i instrukcije Kriznog štaba.

 

Izvor: Preporod.info

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.