KDB „Preporod“ Split obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 KDB „Preporod“ Split obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 2. marta 2023. godine u Domu Hrvatske vojske „General bojnik Ivo Jelić“ u Splitu svečanom akademijom obilježena je 31. godišnjica proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost je održana u organizaciji zajednica bošnjačke nacionalne manjine Splita i Splitsko-dalmatinske općine: vijeća bošnjačke nacionalne manjine Splitsko dalmatinske općine i Grada Splita, Kulturnog društva Bošnjaka „Preporod“ Split i Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske – ogranak Grada Splita i SDŽ. U prikladnom muzičko-folklornom programu je uz hor „Sevdah“ KDB „Preporod“ sudjelovao i Gradski folklorni ansambl iz Bugojna. U programu u kojoj su se izmjenjivale pjesme i plesovi izvedene su općepoznate i popularne sevdalinke, dok su Bugojanci u dvije koreografije izveli bošnjačko-muslimanske te hrvatsko-katoličke plesove iz okolice Bugojna, dok su u trećoj otplesali poznatu svadbenu igru sa Kosova.

 

 

U obraćanju domaćinima izaslanik gradonačelnika Bugojna i umjetnički direktor ansambla Adnan Salkić uz čestitke se zahvalio na pozivu i uručio prikladan poklon predsjedniku KDB „Preporod“ Edinu Nurkiću, koji je uzvratio poklonima Grada Splita. Pozdravni govor je održao i predsjednik UBBDRH Kadro Kulašin, koji je ukazao na važnost opstojnosti Bosne i Hercegovine, kazavši da ona mora biti zajednica u kojoj svi njeni stanovnici imaju ista prava, bez obzira na to jesu li u nacionalnoj većini ili manjini te da svaki narod ima pravo na to da ga predstavlja onaj koga narod izabere, a ne koga se nametne. Pozdravljajući prisutne ispred Grada Splita, Pero Jurišin je naglasio kako je, uz 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart jedan od dva najvažnija međaša u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Izrazivši vjeru u njen opstanak, zaželio je Bosni i Hercegovini da se što prije pridruži Hrvatskoj u Evropskoj uniji.

 

IZVOR: Split.hr

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.