U Brčkom održana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

 U Brčkom održana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U okviru manifestacije povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 26. novembra 2021. godine, u prostorijama brčanske podružnice HKD „Napredak“ upriličena je svečana akademija koju je organiziralo Udruženje građana „Stećak“ iz Brčkog u saradnji sa HKD „Napredak“ Brčko, BZK „Preporod“ Brčko i Udruženjem mladih „Izvor“.

O značaju Dana državnosti Bosne i Hercegovine govorio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. dr. Amir Karić.

Karić je kazao da se ZAVNOBiH ubraja među nekoliko najznačajnijih datuma u povijesti Bosne i Hercegovine te da je nakon 480 godina u Mrkonjić Gradu 1943. godine obnovljena državnost naše zemlje.

– Od 1463. do pa do 1943. godine Bosna je bila u sastavu dva carstva i jednog kraljevstva. Oba carstva, i osmansko i austrougarsko, kao i kraljevina Jugoslavija, nestali su s historijske scene, a Bosna je opstala i ponovo se uspravila. Međutim, izgradnja i liječenje ozlijeđenog bosanskohercegovačkog društva će biti dugo putovanje u čiji uspjeh građani Bosne i Hercegovine moraju vjerovati jer naš cilj je zemlja skladnih razlika i sretnih ljudi – naglasio je Karić.

– Želimo vidjeti našu domovinu kako s drugim zemljama gradi bolju perspektivu u ujedinjenoj Evropi, a ovo je vrijeme kada moramo ujediniti sve naše snage, prevazići međusobne razlike i nesporazume, granice razdvajanja pretvoriti u mjesta saradnje, a među mlade posijati sjeme sloge i tolerancije kao temelj uspješne budućnosti – istakao je Karić.

U umjetničkom dijelu programa akademije nastupili su članovi Zbora „Adoro“ koji djeluje pri franjevačkom samostanu u Tolisi, članovi Udruženja mladih „Izvor“ iz Brčkog, Josipa Ageljić ispred brčanskog HKD „Napredak“ te magistrica violine Jasmina Kasumović i magistrica klavira Darija Jahić ispred BZK „Preporod“ Brčko.

 

IZVOR: StartBiH

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.