Zbornik radova „Rađanje modernog grada – Uloga porodice Kučukalić u urbanizaciji Brčkog i okoline“ predstavljen u Brčkom

 Zbornik radova „Rađanje modernog grada – Uloga porodice Kučukalić u urbanizaciji Brčkog i okoline“ predstavljen u Brčkom

U utorak 10. oktobra 2023. u prepunom Domu Islahijeta u Brčkom predstavljen je zbornik radova Rađanje modernog grada – Uloga porodice Kučukalić u urbanizaciji Brčkog i okoline. Ovaj izdavački poduhvat Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt BiH završetak je aktivnosti koje su započele prije dvije godine okupljanjem autora koji su u novembru 2022. godine predstavili radove na naučnom simpoziju Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline.

Na samom početku programa prisutne je pozdravila predsjednica BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH Adisa Osmić Smajić koja je pored zahvale svim učesnicima u realizaciji ovog projekta naglasila da je istraživanje i predstavljanje kulturne i opće historije Brčkog i okoline jedan od prioriteta u programu djelovanja BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH. Ona je pozvala sve one koji mogu dati doprinos u vezi s tim da se priključe BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH. U predstavljanju zbornika učestvovali su univerzitetski profesori Mustafa Sinanagić i Almir Bašović te Ćazim Suljević, jedan od urednika zbornika. Riječi zahvalnosti BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH, autorima tekstova i saradnicima uime potomaka Kučukalića uputio je Rizah Kučukalić iz Brčkog.

 

Zbornik sadrži sedam radova na ukupno 270 stanica, od kojih su pet autorski i dva koautorska. Troškove štampanja zbornika radova finansirali su Brčaci Aziz i Vedad Šahović, vlasnici ugledne kompanije „Brother and sister“ (SAD).

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.