PREPORODOV KALENDAR: 31. maj

 PREPORODOV KALENDAR: 31. maj

– 1594.  Umro italijanski slikar Tintoretto (pravog imena Jacopo Robusti), jedan od najvećih slikarskih majstora 16. vijeka. Najistaknutiji je predstavnik mletačkoga manirizma i preteča baroka.

– 1809. Umro Joseph Haydn, austrijski skladatelj. Uz W. A. Mozarta i L. van Beethovena smatra se najznačajnijim predstavnikom bečke klasike.  Haydn pripada nadnacionalnomu stilu druge polovice 18. vijeka iako je u razdoblju od pedesetak stvaralačkih godina prolazio mijene od galantnog i kasnobaroknoga preko izrazito klasicističkoga stila do predvorja romantizma.  Napisao je više od sto simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije.

– 1809. Osmanska vojska je porazila srpske ustanike u bitci na Čegru.

1819. Rođen pisac Walt Whitman, jedan od najznačajniji pjesnika američke književnosti.  Napisao je dvanaest pjesama koje su bitno utjecale na američku, ali i svjetsku književnost. Sakupio ih je u zbirku te o vlastitu trošku objavio 1855. (bez imena autora ili izdavača, ali sa slikom na naslovnici na kojoj izgleda poput satira) i nazvao “Vlati trave”. Unijevši nov duh, kako s obzirom na metriku (slobodni stih) tako i na tematiku (poetsko ja koje je postalo glasom Amerike), Whitman je u 20. stoljeću postao američkom pjesničkom ikonom.

– 1859. U Londonu je počeo da radi veliki sat “Big Ben” na kuli britanskoga parlamenta.

– 1938. Prvi put je prikazan film na televiziji. Film pod nazivom „Povratak Skarlet Pimpernel“ prikazala je američka televizijska kuća NBC.

1945. Rođen Reiner Werner Fassbinder, njemački filmski i kazališni redatelj, glumac i scenarist. Uz W. Herzoga, W. Wendersa i V. Schlöndorffa vodeća ličnost tzv. novoga njemačkog filma. Iznimno plodan, režirao je i po tri igrana filma godišnje, a radio je i na televiziji gdje je, među ostalim, bio autor vrhunske serije Berlin Alexanderplatz (1979) prema romanu A. Döblina.

– 1970. Peru je potresao zemljotres jačine 7,9 po Rihterovoj skali u kojem je poginulo više od 70.000 ljudi, dok preko 600.000 ljudi ostalo je bez domova. Potpuno su razoreni gradovi Jungaj, Huares i Čimbote.

– 1992. U Beogradu, u organizaciji Centra za antiratnu akciju, održane su demonstracije nekoliko desetina hiljada građana Srbije, koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje negodovanje sa opsadom i granatiranjem Sarajeva te izrazili saučešće sa žrtvama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

– 1992. Srpske paravojne i vojne formacije pod vodstvom ratnog zločinca Jadranka Palije, osuđenog na 28 godina zatvora za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen je zločin nad Bošnjacima Vrhpolja kod Sanskog Mosta. Na ovaj dan ubijeno je 19 civila na mostu Vrhpolje. Jedini koji je preživio masakr je Rajif Begić, koji je pred Haškim tribunalom dva puta svjedočio protiv Radislava Brđanina, Momira Talića i Momčila Krajišnika.

– 1992. Vlasti SDS-a, nakon nasilnog preuzimanja vlasti u Prijedoru izdale naredbu posredstvom lokalnog radija prema kojoj su svi Bošnjaci i bosanski Hrvati morali na ruke staviti bijele trake, a kuće obilježiti bijelim plahtama, što je rezultiralo progonima i ubistvima nesrba. Ovo naređenje, kasnije više puta ponavljano, prvi put pročitale su spikerice Senija Džafić i Jadranka Vejo-Račević: “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.” Kao sjećanje na ovaj stravičan dan, ali i na genocid nad nevinim bošnjačkim civilima u Prijedoru, 31. maj se obilježava kao “Dan bijelih traka”.

– 1994. Krešimir Zubak izabran je za prvog predsjednika Federacije BiH. Bio je prvi hrvatski član Predsjedništva BiH. Prije rata bio je zamjenik javnog tužitelja, a potom predsjednik Okružnog suda u Doboju.

– 1996. Ratni zločinac Dražen Erdemović priznao je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Bošnjaka u Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom. Osuđen je na pet godina zatvora i nakon odsluženja dvije trećine kazne pušten na slobodu 1999.

– 2007. Uhapšen penzionisani general Vojske RS-a i ratni zločinac Zdravko Tolimir te izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Osuđen 2012. na doživotnu kaznu zatvora. Umro je u Haagu 8. februara 2016. godine.

– 2010. Izraelski komandosi presreli su humanitarni konvoj “Mavi Marmara” za Gazu i ubili 15 osoba.

– 2011. Ratni zločinac i general Vojske RS-a Ratko Mladić izručen Haškom tribunalu za zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio ga je na kaznu doživotnog zatvora, za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine koje je počinio u svojstvu najviše rangiranog generala u Vojsci RS-a i u svrhu stvaranja tzv. Republike Srpske.

– 2019. Umro je Đelo Jusić, hrvatski i bošnjački kompozitor poznat po brojnim velikim djelima domaće zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne muzike. Utemeljitelj vokalno-instrumentalnog ansambla “Dubrovački trubaduri” (1961) i dječjega zbora “Mali raspjevani Dubrovnik” (1962). Prema libretu Džemaludina Latića komponovao je “Srebrenički inferno”. “Srebrenica je za mene svjetski problem. A zadnja poruka Inferna je: ‘Vratićemo se i vraćamo se mi! U Srebrenicu moju!’”, kazao je Jusić u jednom intervjuu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističe Porin 2007. godine za životno djelo.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.