Obraćanje dekana FPN UNSA na komemoraciji prof. em. dr. Esadu Zgodiću

 Obraćanje dekana FPN UNSA na komemoraciji prof. em. dr. Esadu Zgodiću

Poštovani članovi porodice našeg profesora Zgodića, dame i gospodo, cijenjene kolegice i kolege i uvaženi gosti,

 

na početku bih vas zamolio da svako na svoj način oda počast našem preminulom profesoru Zgodiću.

Danas smo se okupili da obilježimo i odamo počast životu i radu izuzetnog pojedinca, prof. dr. Esada Zgodića, emeritusa Univerziteta u Sarajevu koji je ostavio neizbrisiv trag u akademskom i društveno-političkom prostoru Bosne i Hercegovine.

Rođen 1950. godine u Goraždu, profesor Zgodić krenuo je putem koji je obilježen intelektualnom strogošću, dubokim uvidima i strastvenom predanošću mišljenju o Bosni i Hercegovini, što ga je učinilo ugaonim kamenom bosanskohercegovačke političke misli.

Bio je pionir u uvođenju Historije socijalne i političkih misli u Bosni i Hercegovini kao akademske discipline i nastavio je razvijati tu oblast sve do svog preranog odlaska.

Profesor Zgodić nije bio samo učitelj, predavač već, prije svega, mislilac. Ulazio je u teme koje su najčešće bile potpuno neistražene u našim političkim naukama, kao što su kriptopolitika, teritorijalni nacionalizam, politička zoologija i geologija. Njegovi doprinosi razumijevanju i prezentaciji historiji društvene i političke misli u našoj zemlji su nemjerljivi.

Njegova akademska uloge prevazilazila je predavanja i seminare. Kao šef Odsjeka za političke nauke i višedecenijski profesor na tom odsjeku imao je ključnu ulogu u oblikovanju smjera kojim se ova oblast na našem Univerzitetu razvijala.

Dok se sjećamo njegove monumentalne znanstvene ostavštini, koja se sastoji od 37 knjiga i desetina članaka i eseja, prepoznajemo um koji se nikada nije prestao propitivati, izazivati i inspirirati.

Profesor Zgodić bio je više od akademika, bio je filozof Bosne. Filozofija profesora Zgodića može se sažeti u njegovu traganju za, kako je rekao, “logosom historijske egzistencije Bosne”. Ova potraga nije bila samo akademska, to je bio put ka otkrivanju unutrašnjih vrijednosti i načina postojanja koji su osigurali očuvanje Bosne i Hercegovine kao povijesno, teritorijalno, kulturno, duhovno, pravno i politički jedinstvenog entiteta. Misliti o Bosni po Zgodićevim riječima bilo je priznavanje sila okupljanja, akumulacije i konsolidacije koje čuvaju Bosnu i Hercegovinu kao neuništivi historijski entitet.

I politički aktivizam prof. Zgodića odražavao je njegovu akademsku strogost. Od rada u Centralnom komitetu Saveza komunista Bosne i Hercegovine do značajnog doprinosa Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine demonstrirao je postojanu predanost načelima u koja je vjerovao.

Naš posljednji razgovor bio je o njegovoj 38. knjizi, naslovljenoj Uz knjige o Bosni, za koju je bio upravo dovršio rukopis. Razgovarali smo o planovima da knjiga bude objavljena i promovirana do 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Obećanje je dug i u njegovu čast obvezujemo se da ćemo ispuniti ovo obećanje.

Ostavština profesora Zgodića na Fakultetu političkih nauka, Univerzitetu u Sarajevu i široj bosanskohercegovačkoj intelektualnoj zajednici neprocjenjiva je i trajna. U znak sjećanja na profesora Zgodića nastavimo tražiti znanje, propitivati društveno-političko okruženje i smisleno doprinositi našem društvu.

 

Hvala vam što ste došli da odamo počast uistinu izvanrednom politologu, istraživaču, filozofu i piscu, prof. dr. Esadu Zgodiću.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.