Čestitka predsjednika BZK „Preporod“ novoizabranom predsjedniku Matice hrvatske

 Čestitka predsjednika BZK „Preporod“ novoizabranom predsjedniku Matice hrvatske

Povodom izbora novog predsjednika Matice hrvatske, najstarije hrvatske kulturne institucije, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić novoizabranom predsjedniku Matice hrvatske Miri Gavranu, istaknutom hrvatskom piscu, uputio je sljedeću čestitku:

 

Poštovani gosp. Gavran,

obradovala nas je vijest o Vašem izboru za predsjednika Matice hrvatske, najstarije hrvatske kulturne institucije, te Vam ovim putem upućujemo iskrene čestitke i želje za uspješan rad.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ kao temeljna i najstarija bošnjačka kulturna institucija, odnosno bošnjačka kulturna matica, duže od jednoga stoljeća, a naročito u novije vrijeme, ostvaruje vrlo uspješnu saradnju s Hrvatskim kulturnim društvom „Napredak“ kao temeljnom i najstarijom institucijom kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini, te se nadamo da ćemo takvu saradnju uspostaviti i s Maticom hrvatskom.

Naše je uvjerenje i stav da se u kulturi izražavaju i oblikuju osobenosti svakoga naroda, osobenosti koje se trebaju njegovati i razvijati, ali da, istovremeno, kultura povezuje ljude i narode, te da stoga kroz kulturu i u kulturi treba razvijati i međusobne veze među ljudima i narodima, posebno danas. Na ovim načelima temelji se i naša vrlo bliska saradnja s Hrvatskim kulturnim društvom „Napredak“, kao i s drugim, srodnim kulturnim organizacijama naroda Bosne i Hercegovine. Zato vjerujemo i u mogućnost saradnje i s Maticom hrvatskom, pri čemu Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ može biti i spona u ovim našim nastojanjima.

 

Kao bošnjačka kulturna matica, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ posebnu pažnju posvećuje i interkulturnom dijalogu, naročito među narodima Bosne i Hercegovine, te je 2020. godine inicirala osnivanje Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine, koje čine Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ te Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.