U organizaciji BZK “Preporod” Bosanska Krupa predstavljena knjiga prof. dr. hfz. Halila ef. Mehtića “Sloboda robije”

 U organizaciji BZK “Preporod” Bosanska Krupa predstavljena knjiga prof. dr. hfz. Halila ef. Mehtića “Sloboda robije”

Bošnjačka zajednica kulture Preporod” Bosanska Krupa, nakon mirovanja od punih dvanaest godina, ponovo je aktivirana krajem decembra prošle godine. Iako je registracija potrajala više od pola godine, a na žiro račun Udruženja do sada nije uplaćena nijedna marka, entuzijasti i intelektualci pri BZK Preporod Bosanska Krupa do sada su realizirali čitav niz različitih kulturnih događaja. Jedan od njih je i predstavljanje knjige prof. dr. hfz. Halila ef. Mehtića pod nazivom Sloboda robije koje je održano u subotu 14. augusta 2021. godine u maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi. Promotori ove vrijedne knjige bili su novinar Jasmin Grošić i profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić.

O knjizi hafiza Mehtića možemo govoriti kao o memoarskoj prozi, odnosno autobiografskom djelu koje govori o autorovim sjećanjima na dane njegovog zatvoreništva i isljeđivanja od strane totalitarnog režima u montiranom procesu 1985. godine. Na početku svoje ulemanske karijere, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, hafiz Halil ef. Mehtić suočio se sa progonom bivšeg komunističkog totalitarnog režima, što je na kraju rezultiralo njegovim zatvaranjem i pokušajem da se u namještenom sudskom procesu predstavi kao neprijatelj države i rušilac ustavnog poretka. Na ponovljenom suđenju pred Vrhovnim sudom dokazao je svoju nevinost i oslobođen, čime je postao poznat kao prvi optuženik koji je pobijedio cjelokupan korumpirani  sistem.

Kolikim pritiscima od strane isljednika državne bezbjednosti je bio izložen autor ove knjige ponajbolje oslikava njegova izjava u kojoj kaže da je tek njegov zatvor za njega značio slobodu. “Iako sam formalno bio na slobodi, već od 1981. godine počinje moja duševna robija koja se nastavlja osamdeset i treće i sve do mog hapšenja i boravka u zatvoru. To je bilo vrijeme iščekivanja, neizvijesnosti i straha, vrijeme intenzivnih ucjena, pritisaka, prisluškivanja, praćenja i zlostavljanja. De facto, tijelom sam bio na slobodi  a dušom zarobljen. Dakle tek izlaskom na slobodu, mogao sam prodisati punim plućima i osjetiti draž slobode i eliminaciju svih tih stega“, napisao je autor Mehtić. Ovim riječima dao je i objašnjenje zašto knjiga nosi neobičan naziv Sloboda robije. U svome dirljivom obraćanju, autor Mehtić istaknuo je da je njegovo zatvorenišvo bilo jedno veoma bolno i mučno iskustvo, ali da se pokazalo korisnim, budući da je autor u svojoj ćeliji naučio kompletan Kur'an napamet, čime je postao poznat kao prvi čovjek koji je u zatvoru postao hafiz.

 

 

Komunizam, jedna od najretrogradnijih ideologija

Promotor knjige Jasmin Grošić, predsjednik Skupštine BZK Preporod Bosanska Krupa, u svome izlaganju dotakao se povijesti komunizma, karakteristikama njihovih totalitarnih režima i karakteristikama jugoslovenskog diktatorskog režima, gdje je istaknuo da je jugoslovenska tajna služba progonila i unesrećila najmanje pola miliona ljudi, dok se ukupna brojka stradalih od komunističke ruke približava cifri od oko sto miliona žrtava. Komunizam kao ideologija jedna je od najretrogradnijih koje su ikada postojale, a njihovi režimi po svojoj surovosti nimalo ne zaostaju za najkrvavijim režimima starog i srednjeg vijeka. Komunističke zemlje danas  su najsiromašnije i najzaostalije u svijetu. Komunistički režimi spadaju u najkrvavije režime u povijesti čovječanstva. Kako bi svu vlast skoncentrisali u rukama Komunističke partije, nisu se ustručavali počiniti i najstrašnije zločine pred kojima staje ljudski um. Danas skoro da nema stanovnika na zemlji koji nije čuo za njemačke Hitlerove nacističke logore, međutim, malo ko da je čuo za Holodomor, genocid u kojem su sovjetski komunisti mučenjem glađu ubili oko 7 miliona Ukrajinaca. Za sve neuspjehe sistema, a kojih je bilo mnogo, okrivljeni su svi samo ne vlastodršci. Neprijatelj je mogao biti svako. Zapravo, neprijatelj je bio svako ko pokaže bar i trun neslaganja sa njihovom politikom. Kako bi narod zaboravio na bijedu i neimaštinu, komunisti su stalno izmišljali narodne neprijatelje, koji su po njima bili osnovna prepreka napretku. Ti nazovinarodni neprijatelji bili su u velikom vroju napredni građani među kojima i autor ove knjige”, naveo je Grošić.

Promotor prof. dr. Fuad Sedić, redovni profesor na Islamskom pedagoškom fakulteta u Bihaću, u svome obraćanju istaknuo je da su intelektualci i napredni građani oduvijek bili na meti raznih diktatorskih režima i da je hafiz Mehtić tek jedan od brojnih koji su na svojim leđima osjetili posljedice nepravedne vlasti. Istaknuo je da je vrijeme komunizma bilo doba velikih iskušenje za religiozne ljude. Profesor se prisjetio tog perioda i iskušenja mnogih pojedinaca te kroz teološki osvrt napravio paralelu sa iskušenjima ashaba iz vremena božijeg Poslanika Muhammeda, a. s.

Knjiga u velikoj mjeri razotkriva sve anomalije komunističkog totalitarnog režima na prostorima bivše Jugoslavije; njihovu laž, korumpiranost, oholost, surovost, primitivizam i skoro potpuno nepostojanje ljudskosti. Knjiga je posebno važna za oslikavanje pozicije islama i Bošnjaka u eri socijalizma. Ona je vrijedan prilog kulturi sjećanja i kontinuitetu pamćenja našeg naroda, štaviše, knjiga hafiza Halila Mehtića je validan dokument koji poput nekog ozbiljnog naučnog djela ima svoju težinu i može istraživačima poslužiti kao relevantan i dragocjen izvor podataka.

Čitanje ovog djela u čovjeku budi najskrivenije emocije i podstiče ga na razmišljanje koliko daleko može ići ljudska pokvarenost, ali i žudnja za pravdom i slobodom.

 

 

Pripremio: Jasmin Grošić

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.