U Brčkom održan skup o istraživanju nematerijalne kulturne baštine

 U Brčkom održan skup o istraživanju nematerijalne kulturne baštine

U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH 21. maja održan je stručno-naučni skup o temi Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline. Predstavljen je i zbornik radova koji je nastao kao rezultat projekta istraživanja nematerijalne baštine brčanskog kraja. Predsjednica BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH Adisa Osmić-Smajić kazala je kako se u realizaciju projekta istraživanja nematerijalne kulturne baštine Brčkog krenulo krajem 2020. godine te da je ovaj skup završna manifestacija projekta.

 Projektna ideja tiče se istraživanja nematerijalnog kulturnog naslijeđa ovog područja, njegovu promociju, popularizaciju i dokumentiranje. Na naš poziv prijavilo se više od 20 zainteresiranih autora sa temama iz oblasti usmenog narodnog književnog stvaralaštva, vjerskih tradicijskih običaja i jezičkog naslijeđa. Učesnici skupa razmijenili su iskustva stečena u toku istraživanja odabranih tema i ukratko predstavili svoje radove, a osim njih imali smo i goste koji su, također, govorili o svojim iskustvima u oblasti istraživanja i zaštite ovog vida kulturnog naslijeđa  izjavila je Osmić-Smajić.

Među učesnicima projekta bila je i dr. Nirha Efendić, kustosica za usmenu poeziju Etnološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja BiH.

– Moj prilog ovom istraživanju su prinosi koje Alije Nametak zabilježio u Brčkom 1956. godine. Riječ je o više od 50  folklornih zapisa koje je Nametak  prikupio u gradu i okolnim mjestima. Među njima sam izdvojila nekoliko balada, pronašla njihove inačice iz drugih područja Bosne i Hercegovine i uradila varijantsko promicanje u kojem sam nastojala pokazati brčanskog pjesnika na djelu  izjavila je Efendić.

Inicijator projekta dr. Enes Kujundžić kazao je da je nematerijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine još uvijek nedovoljno istraženo područje našeg kulturnog naslijeđa.

 Nakon što je Generalna skupština UNESCO-a 2006. godine usvojila Konvenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa, a koju je Bosna i Hercegovina potpisala 2009. godine, ova tema sve više dobija na aktuelnosti. Ovaj skup je prvi korak ka jednom  širem projektnom istraživanju koje će ići u pravcu stvaranju institucionalnih pretpostavki za stručni uvid stanja nematerijalne baštine na terenu: koji su oblici te baštine živi, ko su nosioci te tradicije i kako elemente te baštine opisati  i smjestiti u odgovarajuće institucije, kao što su muzeji i audio-vizuelni arhivi  izjavio je Kujundžić.

On je naglasio da je posebno važno pitanje kako ova saznanja dovesti u vezu sa obrazovnim sistemom jer sintagme kulturna baština i nematerijalna baština još uvijek nisu prisutne u nastavnim planovima i programima naših škola.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.