U Banjoj Luci održana javna tribina „Bosansko jezičko naslijeđe danas“

 U Banjoj Luci održana javna tribina „Bosansko jezičko naslijeđe danas“
Jučer je u Banjoj Luci, u pozorišnoj sali dvorane Mejdan, održana javna tribina „Bosansko jezičko naslijeđe danas“, na kojoj su govorili dr. Alen Kalajdžija, dr. Jasmin Hodžić i književnik Hadžem Hajdarević. Tribina je održana u okviru programa manifestacije Dani Instituta za jezik UNSA, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.
Uvodno izlaganje imao je dr. Nedim Smailović, sin dr. Ismeta Smailovića i profesor tehničkih nauka, a koji je pokazao kako se kompjuterska lingvistika može koristiti u prikupljanju i prezentaciji statističkh podataka kojima se može prikazati genetsko-tipološka sličnosit među jezicima.
Dr. Alen Kalajdžija je predstavio natpis „Banja Luka“ na pet bosanskih pisama, govoreći o historiji i tradiciji bosanske pismenosti od srednjeg vijeka do danas, a naročito o posebnostima bosanske srdnjovjekovne kulture.
Dr. Jasmin Hodžić je govorio o statusnim pitanjima jezika u društvu i o vezi jezika i društva u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika, a kratko i o historiji jezika i školstva kod nas.
Književnik Hadžem Hajdarević je govorio o književnoj tradiciji i o književnosti kao intimi jednog naroda, posebno analizirajući primjere pojedinih bosanskih sevdalinki. Dodatno, naročito je upozorio i na važnost čitanja, ukazujući na potrebu osposobljavanja za istinsko, tj. iskustveno znanje čitanja.
Domaćin i organizator ovog događaja bila je Bošnjačka zajendica kulture „Preporod“ Banja Luka, za čiju biblioteku je uručeno i nekoliko institutskih naučnih izdanja. Predsjednici BZK „Preporod“ Banja Luka, mr. Edini Heldić-Smailagić, zahvaljujemo se na gostoprimstvu.
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.