Safvet-beg Bašagić: “Trofanda iz hercegovačke dubrave” (1896)

 Safvet-beg Bašagić: “Trofanda iz hercegovačke dubrave” (1896)

U povodu godišnjice smrti Safvet-bega Bašagića (Mirze Safveta), Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ objavljuje digitaliziranu inačicu prve Bašagićeve pjesničke knjige – zbirke Trofanda iz hercegovačke dubrave, koja je izvorno objavljena 1896. godine u Zagrebu.

Safvet-beg Bašagić bio je bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik, dramski pisac, književni historičar i kritičar, historičar, političar i javni radnik, kao i jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik današnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Rođen je u Nevesinju 6. 5. 1870., a preminuo u Sarajevu 9. 4. 1934. godine. Bio je bard bošnjačke književnosti i kulture preporodnog doba, najznačajnije ime bošnjačke književne historiografije i kritike do Drugog svjetskog rata, prvi bošnjački doktor nauka i utemeljitelj bosnističke nauke o književnosti te bošnjačke orijentalne filologije, kao i član, potpredsjednik i predsjednik Bosanskog sabora tokom austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini te uopće jedna od najsvestranijih i najznačajnijih ličnosti u Bosni i Hercegovini krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Uz početničku pjesničku zbirku Trofanda iz hercegovačke dubrave, objavio je i sljedeća važnija djela:  Najstariji ferman begova Čengića (1897), Kratka uputa u prošlost Bosne i Hercegovine (1463-1850) (1900), Abdullah-paša: Dramski spjev u 4 čina iz XVIII vijeka (1900), Pod Ozijom ili krvava nagrada: Dramski spjev iz XVIII vijeka u 3 čina (5 slika) (1905), Misli i čuvstva (Nove pjesme) (1905), Gazi Husrevbeg (U spomen četiristogodišnjice dolaska u Bosnu) (1907), Uzgredne bilješke: Pričice i dosjetke za mladež (1907), Bošnjaci i Hercegovci u islamskoj književnosti (1912), Izabrane pjesme(1913), Opis orijentalnih rukopisa moje biblioteke (1917), Najstarija turska vijest o Kosovskom boju (1924), Mevlud (1924) i Znameniti Hrvati Bošnjaci i Hercegovci u Turskoj carevini (1931).

Digitalizirana inačica pjesničke zbirke Trofanda iz hercegovačke dubrave Safvet-bega Bašagića izrađena je u okviru projekta digitalnog repozitorija kulture Bošnjaka Bošnjačka kuća znanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ pod pokroviteljstvom kompanije BH Telecom kao glavnog partnera projekta.


Trofanda

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.