PREPORODOV KALENDAR: 10. juni

 PREPORODOV KALENDAR: 10. juni

Pierre Loti

– 1190. Rimsko-njemački car Friedrich I Barbarossa utopio se u rijeci Salef u Maloj Aziji na povratku iz Trećeg križarskog rata.

– 1819. Rođen francuski slikar Gustave Courbet. Predstavnik je i pokretač realističke škole u francuskom slikarstvu. Učio kod A. Hessea i A. Steubena, a formirao se kopiranjem španjolskih i flamanskih slikara u Louvreu. Snažno utjecao na E. Maneta i impresioniste, a djelovao je posebno na njemačke slikare münchenskoga kruga (H. Thoma, W. Leibl).

– 1832. Rođen njemački izumitelj i inženjer Nikolaus August Otto, koji je 1861. napravio prvi benzinski motor s unutarnjim izgaranjem, a 1876. je izumio četvorotaktni motor s unutrašnjim sagorijevanjem, poznat kao “oto motor”, što je omogućilo razvoj automobila.

– 1868. U Beogradu, u Košutnjaku, ubijen srpski knez Mihailo Obrenović (1839 – 1842. i 1860 – 1868). Naslijedio ga je Milan Obrenović.

–  1869. Rođen bosanskohercegovački historičar Vladislav Skarić. Skarić je zapamtio zadnje godine osmanske vladavine u BiH i bio je među prvim bosanskim Srbima koji je stekao fakultetsko obrazovanje. Osnovnu školu i dva razreda gimnazije završio je u Sarajevu, a ostatak gimnazije u Sremskim Karlovcima. Poslije završene gimnazije studirao je historiju i geografiju u Grazu. Radio je kao profesor u srednjim školama u Banjoj Luci i Sarajevu. Jedan je od osnivača Srpskog kulturno prosvjetnog društva „Prosvjeta“. Od 1926. do 1936. Skarić je bio direktor Zemaljskog muzeja BiH. U Glasniku Zemaljskog muzeja je objavio svoje najvažnije radove. Bavio se svim periodima historije BiH, ali je najviše doprinio proučavanju osmanskog perioda.

– 1898. Američke trupe izvršile su u špansko-američkom ratu invaziju na Kubu.

– 1909. Prvi put upotrijebljen signal S.O.S. kada je linijski brod Slavonija kompanije Kjunard doživio brodolom na Azorskim ostrvima.

– 1915. Rođen američki pisac Saul Bellow, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1976. U njegovom djelu središnja tema je moderni gradski čovjek kroz sliku potištena otuđenika u velegradu, da bi prerastao u bujnu, afirmativnu viziju čovjeka koji svoje odnose prema drugim ljudima gradi izvan konvencija.

– 1922. Rođena američka filmska glumica i pjevačica Judy Garland, koja se proslavila već kao djevojčica ulogom u filmu “Čarobnjak iz Oza”. Nesređena života, od početka 1950-ih zapala je u krize i izgubila povjerenje studija pa je tek povremeno nastupala u filmovima i davala samostalne koncerte.

– 1923. Umro francuski pisac Pierre Loti. Profesionalni mornarički časnik bio je tokom 42 godine, a 1879. je objavio svoj prvi roman “Azijade” čime počinje sa književnom karijerom. Loti je bio turkofil te je izražavao neskriveno oduševljenje Osmanskim carstvom.  Lotijeva ljubav prema liku Azijade prelijeva se u romanu s ljubavlju prema Istanbulu, u kojem je Loti upravo cijenio čari istočnjačkog života, posebnosti „Orijenta koji je još ostao Orijent“. Azijada i Istanbul, ta njemu dva nerazdvojna imena, ostat će s njim do kraja života. Premda će kasnije oploviti gotovo čitav svijet i napisati desetke knjiga iz svih krajeva kugle zemaljske, u kojima neće manjkati ni ljubavnih susreta, Istanbul je ostao stalno prisutan u njegovom životu, i kao destinacija i kao tema knjiga (njih sedam) – od prve “Azijade” do posljednje “Vizije Orijenta”.

1926. Umro Antoni Gaudí, španski arhitekt. Najizvornija ličnost u europskoj arhitekturi na prijelazu sa 19. u 20. vijek, kreator osebujnoga neokatalonskog stila (Modernismo), pojave paralelne europskoj secesiji. Oživljujući velika razdoblja gotičkoga graditeljstva, od 1883. pa do smrti radio na svojem remek-djelu, katedrali Sveta obitelj (Sagrada família).

– 1940. Italija, kao saveznik Njemačke u Drugom svjetskom ratu, objavila rat Francuskoj i Velikoj Britaniji.

– 1946. Umro američki bokser Jack Johnson, prvi crnac koji je osvojio titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

– 1970. U Jordanu najmanje sto ljudi ubijeno u sukobu vladinih snaga s palestinskim gerilcima.

– 1971. SAD ukinule 20-godišnji embargo na trgovinu s Kinom.

– 1990. Peruanski političar japanskog porijekla Alberto Fujimori pobijedio na predsjedničkim izborima u Peruu književnika Marija Vargasa Llosu.

– 1990. Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima u Čehoslovačkoj od 1946. pobijedio Građanski forum, koji je osnovao književnik Vaclav Havel.

– 1997. Po nalogu lidera Crvenih Kmera Pola Pota, ubijen je jedan od njegovih najbližih saradnika Son Sen i 11 članova njegove porodice.

– 2001. Medijski magnat Silvio Berlusconi po drugi put postao premijer Italije.

– 2004. Umro jedan od najvećih američkih muzičara Ray Charles. U potpunosti oslijepio u sedmoj godini. Nastupao u raznim sastavima kao pjevač i klavirist, 1949–51. vodio vlastiti Maxin Trio, godine 1957. osnovao veći sastav u koji je uključio vokalnu gospel-skupinu The Raelettes. Vodio veliki orkestar od 1961. Izvedbama pjesama “Georgia On My Mind” i “Hit The Road, Jack” stekao svjetsku slavu. Uspješno se okušao u rhythm and blues, gospel, blues, jazz, rock and roll i country muzici.

2010. Haški tribunal proglasio oficire Vojske RS-a Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i osudio ih na kaznu doživotnog zatvora. Drago Nikolić osuđen je na 35 godina, Ljubomir Borovčanin na 17, Radivoje Miletić na 19, Milan Gvero na pet, a Vinko Pandurević na 13 godina zatvora.

– 2010. U gradu Oshu u Kirgistanu u žestokim etničkim sukobima između Kirgiza i Uzbeka poginule desetine ljudi, a na stotine su povrijeđene. U gradu uvedeno vanredno stanje.

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.