“Popravljanje svijeta” u Sarajevu

 “Popravljanje svijeta” u Sarajevu

Idejni autor projekta splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić pojasnio je da je to pojam iz židovske tradicije, princip dan da poboljšamo svijet u kojem se nalazimo, da ga usavršimo svojim pristupom kako prema sebi, tako i prema okolini.

– To se naravno ne odnosi samo na židovski narod. Taj pojam popravljanja svijeta počevši od samoga sebe, ide i prema svim narodima, religijama, prema čovjeku. Ne možemo ga vezivati ni za kakvu religiju – kazao je novinarima Bučić prije skupa.

Povjesničar i savjetnik za religiju i kulturu Židovske zajednice u BiH Eli Tauber smatra da čovjek zapravo treba iskoristiti pravi trenutak i priliku kad osjeti da, sa ljudima i na mjestu gdje se nalazi, može nešto više uraditi da bi ovaj svijet bio bolji’.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić jednostavno poručuje  mijenjanjem i popravljajući sebe, mijenjat ćemo svijet.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Senadin Lavić misli da je ‘priča o popravljanju svijeta ustvari naša vjera i nada u bolju budućnost’.

Po riječima direktora Umjetničke galerije BiH Straje Krsmanovića potrebno je, s vremena na vrijeme, podsjetiti se na to da je važno znati se izviniti, pokajati a iz tih paradigmi dolazimo do mogućnosti da napravimo neke važne i lijepe stvari’.

Međunarodni umjetnički projekt ‘Takkun olam-popravljanje svijeta’ nastao je u organizaciji umjetničke radionice Elkana iz Republike Hrvatske. Okuplja dvadesetak umjetnika iz Hrvatske, Izraela te Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a organiziran je u godini kad svijet obilježava 75. obljetnicu oslobađanja Auschwitza, te 25. obljetnicu genocida u Srebrenici.

Idejna autor projekta splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić izradio je središnji dio izložbenog postava, u dva dijela. Prvi govori o čovjeku, a izražen je kroz sedam srebrenih diskova uz dodatak fosila, kamenog ahata i lapis lazulija. Drugi dio govori o čovjekovom stvaranju, a sastoji se od kolekcije nakita od srebra, bakra s 24-karatnom pozlatom uz dodatak starog rimskog stakla, arheološkog nalaza iz Izraela.

Večerašnji događaj u zgradi Vijećnice upotpunjen je istoimenom izložbom radova autora iz BiH, Hrvatske, Izraela, koja će biti postavljena dvije sedmice.

Svaki od tih radova ima svoju priču, a izložbom u Sarajevu projekt započinje međunarodnu turneju.

Izvor: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.