Objavljen novi broj časopisa “Bosnian studies”

 Objavljen novi broj časopisa “Bosnian studies”

Institut za bošnjačke studije BZK „Preporod“ nastavlja rad na širenju misli, znanja i naučnih istraživanja o ključnim temama i pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, između ostalog i kroz naučni časopis Bosnian studies – Journal for Research of Bosnian Thought and Culture, jedini takav časopis na engleskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Časopis je pokrenut 2007. godine u okviru Instituta za bošnjačke studije BZK „Preporod“ s ciljem predstavljanja ključnih naučnih i kulturnih pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake međunarodnoj i domaćoj naučnoj i kulturnoj javnosti. Objavljivan je u kontinuitetu do 2009. godine, kad je privremeno prestao s izlaženjem, a do tada  su objavljena četiri broja časopisa pod uredništvom prof. dr. Fikreta Karčića i prof. dr. Senadina Musabegovića.

Od ponovnog pokretanja 2020. godine na mjestu glavnog urednika je prof. dr. Šaćir Filandra, izvršni urednik je dr. Ahmed Kulanić, a Redakciju čine prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Hamza Karčić, prof. dr. Adnan Jahić, prof. dr. Vahidin Preljević, prof. dr. Peter Smeriga, prof. dr. Sead Turčalo, prof. dr. Keith Doubt, prof. dr. Benjamin Moore, prof. dr. Marko Atilla Hoare, prof. dr. Clemens Ruthner i prof. dr. Bogusław Zieliński. Časopis je trenutno indeksiran u bazama podataka CEEOL i ROAD, a radi se i na uključivanju časopisa u sve druge relevantne naučne baze.

U novom broju časopis donosi nekoliko ključno važnih članaka o modernoj političkoj historiji Bosne i Hercegovine, alijenaciji od građanstva te tri naučna članka posvećena rasvjetljavanju činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, kao i prikaz knjige prof. dr. Senadina Lavića Diskurs o bosanstvu. Digitalno izdanje novog broja, kao i svih prethodnih brojeva, dostupno je na zvaničnoj stranici časopisa, sa slobodnim pristupom.

Kao izdavač časopisa, Institut za bošnjačke studije BZK „Preporod“ nastoji kreirati naučnu platformu za razmjenu mišljenja o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima u svim bitnim aspektima, odnosno o svim važnim povijesnim i savremenim temama i pitanjima, te Redakcija časopisa poziva naučne radnike i istraživače u oblastima društvenih i humanističkih nauka i kulture iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta da slanjem svojih radova doprinesu ostvarivanju postavljenih ciljeva časopisa.

Radovi se mogu dostaviti putem e-maila institut@preporod.ba ili putem zvanične stranice časopisa www.ibs.preporod.ba/bosnian-studies.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.