GODINA PREPORODA: Predstavljamo BZK „Preporod“ Žepče

 GODINA PREPORODA: Predstavljamo BZK „Preporod“ Žepče

Nakon 1990. godine i Osnivačke skupštine, podružnica BZK „Preporod“ u Žepču nije zabilježila značajnije aktivnosti do 2005. godine kada se organizuje Obnoviteljska skupština društva. Tada je na čelo BZK „Preporod“ Žepče izabran Mirza Maglić. Funkciju predsjednika Maglić je obavljao do 2007. godine, a nakon njega je za predsjednika izabran Suvad Hadžić koji je funkciju predsjednika društva obavljao u narednih pet godina, do 2012. godine. Na skupštini 2012. godine za predsjednika BZK „Preporod“ Žepče izabran je Rusmir Agić, koji je još uvijek aktuelni predsjednik.

Društvo isključivo svoj rad i projekte finansira iz sredstva dobivenih apliciranjem na raspisane javne pozive općinskih, kantonalnih i federalnih institucija te privrednih preduzeća. Nažalost, nema stalnog izvora finansiranja za rad i realizaciju projekta iz općinskog budžeta, iako to ovom društvu pripada kao instituciji od posebnog značaja za bošnjački narod.

Žepački „Preporod“ tokom kalendarske godine realizuje na desetine različitih programskig sadržaja. Ono po čemu je BZK „Preporod“ Žepče prepoznatljiv jeste projekat „Dani Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“ te organizacija književnih večeri kojom se obilježava godišnjica smrti bosanskohercegovačkog i bošnjačkog književnika Nedžada Ibrišimovića pod nazivom „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“. Preporodov Bajramski koncert postao je dio tradicije obilježavanja svakog Ramazanskog i Kurban bajrama u općini Žepče.

Kroz razne tematske manifestacije, prema riječima predsjednika BZK „Preporod“ Žepče Rusmira Agića, vratili su se temeljnim vrijednostima i tradiciji Bošnjaka Žepča i žepačkog kraja.

„Nakon skoro tri decenije, u Žepču je prezentirano javno pravljenje slatkog jela ćetenije, a kroz projekat ‘Večer bosanske tradicije’ oživjeli smo tradicionalno bosansko sijelo i pravljenje bosanske halve i hurmašice. Kroz raspisane učeničke konkurse za izbor najboljih literarnih radova na različite teme sa radom društva upoznate su osnovne i srednje škole naše općine, ali i Zeničko-dobojskog kantona. Ugostili smo na desetine kulturno-umjetničkih radnika naše zemlje, te bili organizatori i promotori brojnih književnih djela“, kaže Agić za magazin „Biserje“.

Iako su svi održani programi iznimno značajni, vrijedni i važni, Agić  posebno ističe organizaciju naučnog skupa posvećenog Abdulvehabu Ilhamiji Žepčaku iz kojeg je proizašao prvi štampani „Zbornik radova Abdulvehab Ilhamija – život i djelo“ u izdanju BZK „Preporod“ Žepče.

„Radom smo se nametnuli kao jedan od važnih društvenih faktora koji vode brigu o očuvanju tradicije, kulture i običaja žepačkih Bošnjaka. Ostali smo otvoreni za saradnju i sa drugim institucijama i organizacijama posebno na projektima i programima od državotvornog značaja kao i onima koji povezuju različitosti kultura, tradicije i običaja. Kroz programske sadržaje započeli smo sa kontinuiranim obilježavanjem državnih praznika 1. marta – Dana nezavisnosti i 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine“, kaže Agić.

Osim realizacije i organizacije kulturnih manifestacija, BZK „Preporod“ Žepče rukovodi i vodi brigu o muzeju sjećanja na heroje rata žepačkog kraja pod nazivom „Spomen soba šehida Žepča 1992-1995. godina“, utemeljenu u kući djetinstva književnika Nedžada Ibrišimovića. U sklopu objekta utemeljena je i Spomen soba posvećena velikom bošnjačkom književniku Nedžadu Ibrišimoviću.

„Ovi svojevrsni muzeji sjećanja, otvoreni i dostupni su posjetiocima gotovo za sve važnije praznike i datume, kao i na zahtjev pojedinih institucija i udruženja prilikom posjete zvaničnih gostujućih delegacija našem gradu. Štampamo i novinski list ‘Sehara’, kojim predstavljamo periodični rad i aktivnosti BZK ‘Preporod’ Žepče, kao i tradiciju Bošnjaka žepačkog kraja. ‘Sehara’ daje uvid u sve programske sadržaje i aktivnosti koje žepački ‘Preporod’ realizuje, ali i tradiciju žepačkih Bošnjaka“, kaže Agić ističući da u narednom periodu planiraju nastaviti sa kontinuitetom realizacije tradicionalnih projekata po kojem je društvo postalo prepoznatljivo, pripremajući i planirajući u 2021. godini obilježavanje značajnih događaja. Među najvažnijim su obilježavanje 200 godina od smrti Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka i 10 godina od smrti književnika Nedžada Ibrišimovića.

Rusmir Agić naglašava da bez obzira na značaj temeljnog kulturnog i nacionalnog društva Bošnjaka općine Žepče, sve ove godine nisu uspjeli riješiti problem pronalaska adekvatnog prostora za rad. Naime, BZK „Preporod“ Žepče i nakon petnaest godina postojanja nema službenu adresu i smješten je u dijelu ustupljenog arhivskog prostora Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

„U dogledno vrijeme trebalo bi se ozbiljnije pozabaviti osiguranjem adekvatnih službenih prostorija jer trenutno stanje govori i o samom odnosu lokalne zajednice spram istog“, upozorava Agić i dodaje da izražavaju snažnu želju za jačim povezivanjem sa ostalim podružnicama na području BiH i šire, ne bi li se izvršila razmjena programskih sadržaja i aktivnosti s ciljem da se kompletan rad i raznolika lepeza kulturnih sadržaja svih podružnica društva predstavi široj javnosti.

Agić primjećuje da nepostojanje sluha za osiguravanje adekvatnog prostora za rad društva, i pored upućenih zahtjeva i inicijativa, govori o nezainteresovanosti lokalne vlasti da se društvu osigura adekvatan prostor za rad.

„I pored velikog broja realizovanih projekata, te aktivnosti na promociju kulture i lokalne zajednice, BZK ‘Preporod’ Žepče uskraćen je za prostor kojega drugo nacionalno društvo (HKD ‘Napredak’) bez aktivnosti i bez značajnih projekata, već duži niz godina posjeduje u strogom centru grada u zgradi JU ‘Doma kulture'“, upozorava Agić i naglašava da ne bi uspjeli opstati bez podrške institucija mimo lokalne zajednice, privrednih subjekata, veze sa centralom BZK „Preporoda“ u Sarajevu, ali i građana općine Žepče koji su im svojim posjetama i prisustvom bili velika podrška u radu.

„Nadamo se da će saradnja i ubuduće biti nastavljena i da ćemo svi zajedno pomagati daljem radu BZK ‘Preporod’ Žepče. Naravno, velike zasluge pripadaju i svim članovima Skupštine i Upravnog odbora društva na zajedničkom radu i djelovanju u proteklih petnaest godina“, zaključuje Agić.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.